Murcja: zakochać się i umrzeć. Part 5: rozkosz dla podniebienia!

Kto choć raz był w Murcji, wspomnieniami wraca nie tylko do morskiej bryzy, smyrającej opalone policzki albo do wrażeń, jakie wywołuje widok z puntu widokowego Hornillo. Doznania smakowe z hiszpańskich portowych knajpek i tamtejszych wybitnych restauracji pozostawiają na długo poczucie zaskoczenia, zachwytu, wzruszenia, zadowolenia, podziwu, uniesienia i fascynacji. Takie emocje pamięta się i chce się tam wracać po więcej. Kto wie, ten wie 🙂

Region Murcji jest nazywany Sadem Europy. Klimat robi świetną robotę – smaku owoców i warzyw nie da się porównać nawet z zawsze świeżymi produktami z osiedlowego warzywniaka Pani Helenki. Kuchnia w zdecydowanej większości inspirowana jest owocami morza, które idealnie komponują się właśnie z lokalnymi warzywami. 

Jednym z jedzeniowych hitów jest bób, który można znaleźć w przeróżnych odsłonach. Młody bób dodaje się często do solonej ryby. Gotowany suszony bób wspaniale smakuje w słynnych michirones (to rodzaj gulaszu na bazie bobu, chorizo i boczku) a świeży – smażony z aromatyczną cebulą. Rarytasem jest pieczona papryka, fasolka szparagowa, karczochy, kalafior i wiele innych darów pochodzących prosto z natury. Pyyycha. 

Na bazie warzyw Hiszpanie z Murcji aranżują niesamowicie ciekawe kompozycje – często zachwycające swoją prostotą. O daniach z ryżu z dodatkiem warzyw w portowych restauracyjkach Cabo de Palos powinni legendy układać i pieśni pisać. Serio!

Poza kultowym ryżem z warzywami, w Murcji warto spróbować oczywiście dań rybnych oraz tych z owocami morza. Krewetki smakują tu jak nigdzie indziej na świecie, a pieczona dorada po prostu roznosi podniebienie. Z bardziej niespotykanych darów morza – na szczególną uwagę zasługuje okoń morski i cefal. W kompozycji nazwanej „caldero” znajduje się esencja regionalnej kuchni na bazie ryb. 

Świeże, smaczne i idealnie skomponowane smaki – tam można popisy umiejętności kulinarne w gastronomicznej bazie Murcji. Poza warzywami i owocami morza rządzi oczywiście mięso. Nie zna życia, kto nie jadł ryżu z królikiem i ślimakami, ale absolutny „must taste” – to „ajo cabanil”, czyli kotlety z jagnięcia z aromatycznym dressingiem na bazie octu, liścia laurowego i czosnku. Dla odważnych i mniej głodnych polecają się wykwintne dania z kuropatwy lub przepiórki, a na przystawkę – pasztet z jelenia. W okresie bożonarodzeniowym można również skosztować idealnie wyważonego bulionu z indyka z dodatkiem klopsików („caldo con pelotas”). Cudo. 

Regionalną ucztę zamykają oczywiście owoce w niezliczonej liczbie rodzajów i odmian, a już całkiem na dodatek trzeba polecić całkiem smaczne lokalne czerwone wina. Kulinarna wyprawa do Murcji może naprawdę przynieść niesamowite emocje. Zapewne dlatego mamy w tamtejszej filii tak wiele zapytań o nieruchomości na wynajem lub zakup 🙂

Totalną kuchnię, niepowtarzalne widoki, egzotyczny klimat i cudowne krajobrazy mamy dla naszych klientów jako zupełny gratis, przy zakupie nieruchomości. Hiszpański oddział Developergo zaprasza! Informacje dostępne u każdego z naszych Doradców 🙂

Formularz Kontaktowy

Umów się z nami na spotkanie

Administratorem danych osobowych jest Developergo Sp. z o.o. z siedzibą przy Mickiewicza 48 lok. 205, 15-232 Białystok (“Administrator”), z którym można się skontaktować przez adres kontakt@developergo.pl… czytaj więcej